Vesilintuparvi lennossa kuvattuna altapäin. Flock av sjöfåglar i flyg.
Parveen ei tule koskaan ampua, sillä haavoittamisen riski kasvaa. Parvesta valitaan yksin erillään lentävä lintu ammuttavaksi, josta on helpompi myös seurata osumamerkkejä ampumisen jälkeen. Kuva: Jari Peltomäki

Osumamerkit:

  • Seuraa lintua ja pyri havaitsemaan osumamerkkejä.
  • Lintu putoaa myttynä: osuma on hyvä ja lintu löytyy todennäköisesti kuolleena.
  • Lintu kieppuu ilmassa ennen putoamista: siipiosuma. Lintu pyrkii pakenemaan. Veteen pudonnut vesilintu sukeltaa välittömästi. Siipiosuman saaneet kanalinnut puolestaan juoksevat nopeasti ja piiloutuvat. Lintua on ammuttava välittömästi uudestaan.
  • Lintu menettää korkeutta hitaasti tai nostaa korkeutta ennen putoamista: osuma on huono. Lintua on ammuttava välittömästi uudestaan.

Putoamispaikka:

  • Yksin, ilman koiraa, metsästettäessä otetaan tarkka suunta kohti putoamispaikkaa. Pyritään ottamaan kiintopiste läheltä putoamispaikkaa oikean etäisyyden arvioimiseksi. Siirrytään nopeasti paikalle. Havainnoidaan haavoittuneen linnun liikkumisesta mahdollisesti syntyviä ääniä, ellei lintua löydetä heti paikalle saavuttua.
  • Kahden linnustajan ollessa metsällä molemmat ottavat suunnan kohti linnun putoamispaikkaa. Toinen lähtee hakemaan saalista mieleen painamastaan suunnasta, ja toinen puolestaan ohjeistaa, missä kohtaa linnun pitäisi olla. Yleensä ristiin luotaamalla löydetään muutaman metrin tarkkuudella putoamispaikalle.
  • Ellei lintua löydy ahkerasta etsinnästä huolimatta, putoamispaikka merkitään näkyvästi maastoon ja paikalle soitetaan noutava koira. Ellei koiraa saada paikalle, linnun etsimistä jatketaan vielä kulkemalla rauhallisesti putoamispaikan molemmin puolin ja kuulostelemalla välillä pakenevan tai piiloutuvan linnun mahdollisesta liikkumisesta syntyviä ääniä.
Koira noutaa sorsaa vedestä.
Isomünsterinseisoja noutaa sinisorsaa. Kuva: Hannu Huttu

Koiran käyttö:

Koiran työskentelyn helpottamiseksi se lähetetään hakemaan lintua tuulen alta, koska silloin se saa helpommin hajut kuonoonsa. Koiran on annettava työskennellä rauhassa, sillä lintu on voinut siirtyä suuntaan, joka metsästäjän mielestä tuntuu mahdottomalta. Haavoittunut lintu voi painautua veteen niin, että siitä näkyy vain päälaki. Veteen tippunut vesilintu pyrkii pakenemaan vesirajaan tai kuivalle maalle.

Jos alueella on ollut paljon koirattomia metsästäjiä, noutavan koiran ohjaajan kannattaa kulkea koiransa kanssa esimerkiksi iltalentoa seuraavana aamuna metsästysalueen rantoja seuraillen. Näin korjataan talteen mahdolliset haavoittuneet tai muilta metsästäjiltä löytymättä jääneet linnut.

Tehokas tapa mahdollisten haavakoiden ­löytämiseksi on kulkea rantoja ketjussa. Koiran ohjaaja kulkee vesirajassa rannan puolella, ja toinen metsästäjä soutelee veneellä avoveden puolella. Koira hakee haavakoita metsästäjien välissä. Ne linnut, joita koira ei saa kiinni, uivat usein avoveden puolelle, jolloin veneessä oleva metsästäjä pääsee lopettamaan linnun ampumalla. Edellä mainitulla tavalla haavakoita etsittäessä tulee olla erityisen varovainen, ettei ammuta kohti toista metsästäjää tai koiraa.