Metsästäjäksi-podcastissa käsitellään jakso kerrallaan metsästäjätutkinnon eri osa-alueita yhdessä riistanhoitoyhdistysten kouluttajien kanssa. Tervetuloa kuuntelemaan podcastia valmistautuessasi metsästäjätutkintoon tai vaikka puhtaasta mielenkiinnosta tai jo opitun kertauksena!

Kymmenosaisen podcastin jaksot ovat kuunneltavissa Riistainfon lisäksi eri podcast-alustoilla. Jaksot on äänitetty vuodenvaihteessa 2023-2024.

1. Jakso: Kohti metsästäjätutkintoa

Mitä metsästäjätutkinto oikein tarkoittaa? Mitä se sisältää ja missä ja miten sen voi suorittaa?

2. Jakso: Metsästyslainsäädäntö

Metsästys on Suomessa hyvin tarkkaan säädeltyä, ja lakipykälät on syytä sisäistää huolella ennen metsälle suuntaamista. Metsästyslainsäädäntö voikin olla haasteellisimpia, mutta yksi tärkeimpiä metsästäjätutkinnon aihealueita. Jaksossa Kemijärven rhy:n metsästäjätutkintokurssin kouluttaja Pasi Vartioniemi perehdyttää kuuntelijoita metsästyslainsäädännön kiemuroihin.

3. Jakso: Lajintuntemus

On sanomattakin selvää, että riistalaji tulee satavarmasti tunnistaa ennen kuin metsästäjän sormi menee liipaisimelle. Jaksossa käydään läpi tärppejä lajintuntemuksen opetteluun Porin rhy:n metsästäjätutkintokurssin kouluttajan Timo Savusen avustuksella.

4. Jakso: Riistaekologia ja riistanhoito

Metsästys on paljon muutakin kuin syksyistä jahtia. Vastuullinen metsästäjä ymmärtää, miten metsästys vaikuttaa riistakantoihin ja antaa luonnolle myös takaisin. Riistaekologiaa ja riistanhoitoa käsittelevässä jaksossa vieraana Viitasaaren rhy:ssä metsästäjätutkintokouluttajana toimiva Ahti Huikari.

5. Jakso: Eettinen ja kestävä metsästys

Eettinen ja kestävä metsästys on koko metsästyksen perusta. Mutta mitä vastuulliseen metsästykseen kuuluu? Miksi jokaisen olisi tärkeää sisäistää se? Aihetta avaa Helsingin rhy:ssä metsästäjätutkintokoulutuksia pitävä Paula Laukkanen.

6. Jakso: Aseet ja patruunat

Aseet ovat olennainen osa metsästystä ja metsästäjätutkinto voikin olla monelle ensikosketus aseisiin perehtymisessä. Jos metsälle mielii, on valittava oikeanlainen ase ja patruunat, tunnettava hyvin oma aseensa ja vielä harjoiteltava aktiivisesti ampumataitoa. Jaksossa Kajaanin rhy:n metsästäjätutkintokouluttaja Jouko Heikkinen kertoo, millaisia aseita ja patruunoita metsästyksessä käytetään.

7. Jakso: Metsästyksen turvallisuus

Turvallisuus metsästyksessä on erittäin tärkeää ja sen pitäisi olla jokaisella metsästäjällä aina kirkkaana mielessä, jotta onnettomuuksilta ja läheltä piti -tilanteilta vältyttäisiin. Jaksossa vieraana Joensuun rhy:ssä metsästäjätutkintokoulutuksia pitävä Timo Hattunen.

8. Jakso: Pyyntivälineet ja -menetelmät

Metsästää voi hyvin monella eri tavalla. Voi vaikkapa vahtia, ajaa, jäljittää, loukuttaa, houkutella… ja käyttää monia erilaisia lain
sallimia apuvälineitä tai koiria. Erilaiset pyyntimenetelmät on pääpiirteissään hyvä tietää ja mahdolliset rajoitukset tuntea, vaikka olisikin jo mielessä se oma tapa aloittaa metsästyksen harrastaminen. Jaksossa vieraana Perhonjokilaakson rhy:n metsästäjätutkintokouluttaja Erja Kukkola.

9. Jakso: Saaliin käsittely

Metsästäjän tietojen ja taitojen tarve ei pääty onnistuneeseen riistalaukaukseen, vaan saalis on osattava käsitellä eri vaiheiden kautta ruokapöytään tai vaikka hyöty- tai koriste-esineeksi. Jaksossa Savonlinnan rhy:ssä metsästäjätutkintokoulutuksia pitävä Esa Hinkkanen auttaa käymään läpi metsästäjätutkinnon saaliin käsittely -osiota.

10. Jakso: Mitä tutkinnon jälkeen?

Mitä seuraavaksi tapahtuu, kun metsästäjätutkinnon asiat on sisäistetty ja tutkintokoe on hyväksytysti suoritettu? Miten sitten pääsee metsästämään ja harrastuksessa toden teolla alkuun?