Metsästäjä lukee opasta ase sylissä oranssi vaatetus päällä.
Metsästäjän opas on oppikirja uusille metsästäjille. Lisäksi se on hyvä perusteos kaikille metsästäjille ja riistasta sekä luonnosta kiinnostuneille. Kuva: Tero Salmela

Metsästäjätutkinnon oppikirjana toimii Metsästäjän opas. Kirjan julkaisemisesta vastaa Suomen riistakeskus. Metsästäjän opas on suositeltavaa lukea jo ennen valmentavaan koulutukseen osallistumista.

Metsästäjän oppaan 60 v. juhlaopas. Tekstit ja havuseppelelogo kullattuina.
Metsästäjätutkinnon 60 vuotista taivalta juhlistamaan on tuotettu uusi näyttävä juhlaopas. Kuva: Tero Salmela

Voit tilata kirjan tai lukuoikeuden sähköiseen oppaaseen alla olevien linkkien kautta.

Metsästäjän opas verkkokaupassa (kauppa.riista.fi) 

Sähköinen Metsästäjän opas

Metsästäjän oppaan kansi.

Muista ennen sähköisen oppaan ostamista, että sisällön katselemiseen tarvitset Oma riista -tunnukset. Tunnusten saamiseksi tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Useat pankit myöntävät verkkopankkitunnukset huoltajien suostumuksella myös alle 15-vuotiaille. Tarkempia tietoja saat omasta pankistasi. Sähköinen opas säilyy kirjautumisen takana saatavillasi, ja voit palata opiskelemaan uudestaan 12 kuukauden ajan ostohetkestä. Sähköisestä Metsästäjän oppaasta löydät kirjan tekstien lisäksi paljon videomateriaalia, lajien ääniä ja harjoitustehtäviä – kaikki yhdestä paikasta. Huom. sähköinen metsästäjän opas ei ole äänikirja!

Metsästäjän opas / Celian äänikirjapalvelu

Metsästäjän opas on saatavilla äänikirjana suomeksi ja ruotsiksi. Celian äänikirjoja saavat lainata maksutta ihmiset, joille tavallisen kirjan lukeminen on hankalaa vamman, sairauden tai esim. luki- ja keskittymisvaikeuden takia. Celian palvelusta (celia.fi) voi tarkistaa, onko oikeutettu Celian maksuttomiin palveluihin. Celian palveluun voi liittyä ottamalla yhteyttä omaan lähikirjastoon.

Sähköisen metsästäjän oppaan kuunteleminen selaimella

Voit kuunnella sähköistä Metsästäjän opasta tai muitakin verkkosivuja esimerkiksi Edge-selaimella. Maalaa kuunneltava alue ja klikkaa hiiren oikeaa painiketta. Valitse valikosta ”Lue valinta ääneen”, jolloin voit kuunnella opasta lukemisen sijaan.

Lakimuutosten seuranta ja käyttökelpoiset oppaat

Metsästykseen liittyvän ajantasaisen lainsäädännön sekä tuoreimmat muutokset metsästystä koskevassa lainsäädännössä löydät Lait ja asetukset -sivuilta. Metsästäjän oppaan sähköistä versiota päivitetään sitä mukaa, kun lainsäädännön muutoksia tulee voimaan. Painettua Metsästäjän opasta lukevan tulee varmistaa viimeisimmät muutokset verkkosivuilta yllä mainituilta lakisivuilta.

2018 alkaen painetuissa Metsästäjän oppaissa on maininta, mihin asti lainsäädännön muutoksia on kyseisessä painoksessa seurattu.

Vuosina 2016 ja 2017 painettujen kirjojen osalta voit tarkistaa viimeiset painokseen sisällytetyt lakimuutokset täältä (PDF).

Tällä hetkellä voit valmistautua metsästäjätutkinnon suorittamiseen lukemalla mitä tahansa uudistetun Metsästäjän oppaan painosta (ruskea kansi), kunhan tarkistat lainsäädäntöön mahdollisesti tulleet muutokset. Suosittelemme kuitenkin käyttämään kirjan uusinta painosta. Silloin lukeminen on helpointa, koska muuttuneet asiat on sisällytetty kirjaan tai niitä on hyvin vähän.