Metsästäjätutkinnon oppikirjana toimii Metsästäjän opas. Kirjan julkaisemisesta vastaa Suomen riistakeskus. Metsästäjän opas on suositeltavaa lukea jo ennen valmentavaan koulutukseen osallistumista.

Metsästäjän oppaan kansi.

Voit tilata kirjan tai lukuoikeuden sähköiseen oppaaseen alla olevien linkkien kautta.

Metsästäjän opas verkkokaupassa (kauppa.riista.fi) 

Sähköinen Metsästäjän opas

Muista ennen sähköisen oppaan ostamista, että sisällön katselemiseen tarvitset Oma riista -tunnukset. Tunnusten saamiseksi tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Useat pankit myöntävät verkkopankkitunnukset huoltajien suostumuksella myös alle 15-vuotiaille. Tarkempia tietoja saat omasta pankistasi. Sähköinen opas säilyy kirjautumisen takana saatavillasi, ja voit palata opiskelemaan uudestaan 12 kuukauden ajan ostohetkestä. Sähköisestä Metsästäjän oppaasta löydät kirjan tekstien lisäksi paljon videomateriaalia, lajien ääniä ja harjoitustehtäviä – kaikki yhdestä paikasta.

Metsästäjän opas / Celian äänikirjapalvelu

Metsästäjän opas on saatavilla äänikirjana suomeksi ja ruotsiksi. Celian äänikirjoja saavat lainata maksutta ihmiset, joille tavallisen kirjan lukeminen on hankalaa vamman, sairauden tai esim. luki- ja keskittymisvaikeuden takia. Celian palvelusta (celia.fi) voi tarkistaa, onko oikeutettu Celian maksuttomiin palveluihin. Celian palveluun voi liittyä ottamalla yhteyttä omaan lähikirjastoon.

Sähköisen metsästäjän oppaan kuunteleminen selaimella

Voit kuunnella sähköistä Metsästäjän opasta tai muitakin verkkosivuja esimerkiksi Edge-selaimella. Maalaa kuunneltava alue ja klikkaa hiiren oikeaa painiketta. Valitse valikosta ”Lue valinta ääneen”, jolloin voit kuunnella opasta lukemisen sijaan.

Lakimuutosten seuranta ja käyttökelpoiset oppaat

Metsästykseen liittyvän ajantasaisen lainsäädännön sekä tuoreimmat muutokset metsästystä koskevassa lainsäädännössä löydät Lait ja asetukset -sivuilta. Metsästäjän oppaan sähköistä versiota päivitetään sitä mukaa, kun lainsäädännön muutoksia tulee voimaan. Painettua Metsästäjän opasta lukevan tulee varmistaa viimeisimmät muutokset verkkosivuilta yllä mainituilta lakisivuilta.

2018 alkaen painetuissa Metsästäjän oppaissa on maininta, mihin asti lainsäädännön muutoksia on kyseisessä painoksessa seurattu.

Vuosina 2016 ja 2017 painettujen kirjojen osalta voit tarkistaa viimeiset painokseen sisällytetyt lakimuutokset täältä (PDF).

Tällä hetkellä voit valmistautua metsästäjätutkinnon suorittamiseen lukemalla mitä tahansa uudistetun Metsästäjän oppaan painosta (ruskea kansi), kunhan tarkistat lainsäädäntöön mahdollisesti tulleet muutokset. Suosittelemme kuitenkin käyttämään kirjan uusinta painosta. Silloin lukeminen on helpointa, koska muuttuneet asiat on sisällytetty kirjaan tai niitä on hyvin vähän.

Sähköisen metsästäjän oppaan lukuoikeus julkisille oppilaitoksille sekä puolustusvoimien varusmiespalvelusta tarjoaville yksiköille

 

Julkinen oppilaitos tai puolustusvoimien varusmiespalvelusta tarjoava yksikkö voi tilata Sähköisen metsästäjän oppaan ja Handbok för Jägarenin sähköiset lukuoikeudet vuodeksi eteenpäin. Muissa tapauksissa lukuoikeuden voi tilata ainoastaan henkilökohtaisten Oma riista -tunnusten avulla verkkokaupassa. Tilauksen yhteydessä ehdot täyttävälle oppilaitokselle toimitetaan tunnukset, joilla pääsee kirjautumaan Riistainfo-palveluun lukeakseen sähköisiä oppaita. Suomenkielistä opasta voi lukea suomenkielisiltä sivuilta ja ruotsinkielistä opasta ruotsinkielisiltä sivuilta. Tunnuksia voi jakaa opiskelijoille oppilaitoksen harkinnan mukaisesti. Tunnusten käytön osalta tulee muistuttaa opiskelijoita, että tunnuksia saa käyttää vain henkilökohtaiseen opiskelukäyttöön. Tunnusten jakaminen opiskelijoiden toimesta eteenpäin on kiellettyä. Käyttäjien määrää ei ole rajoitettu.

Tunnukset toimitetaan oppilaitokselle turvapostina. Lukuoikeus myönnetään tilauksesta sekä Metsästäjän oppaan että Handbok för Jägarenin sähköisiin versioihin. Mikäli laskua ei makseta eräpäivään mennessä, tunnukset poistetaan käytöstä.

Vuoden rajaton lukuoikeus maksaa tilaajalle 400 euroa (alv 0 %).

Tilauksen voi tehdä alla olevalla lomakkeella.

Sähköisen metsästäjän oppaan ja Handbok för Jägarenin lukuoikeus oppilaitokselle tai varusmiesopetukseen

Tällä lomakkeella voi tilata Sähköisen Metsästäjän oppaan ja Handbok för Jägarenin sähköisen lukuoikeuden julkisen oppilaitoksen tai puolustusvoimien varusmiespalvelusta tarjoavan yksikön opetuskäyttöön.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.