Tämän kurssin tarkoituksena on esitellä Metsästäjätutkinnon aihealueita ja antaa esimakua siitä millaisia asioita Metsästäjätutkintoa varten täytyy opiskella. Eri oppituntien kautta pääset näkemään kunkin aihealueen julkisia materiaaleja.

Huomioithan, että metsästäjätutkintoon on suositeltavaa valmistautua lukemalla Metsästäjän opas, joko kirjana tai sähköisenä versiona. Molempia tuotteita voit ostaa Riistainfon etusivulta tai Suomen riistakeskuksen verkkokaupasta ja niihin löytyvät linkit myös tältä sivulta.

Sähköisestä Metsästäjän oppaasta löydät kirjan tekstien lisäksi paljon videomateriaalia, lajien ääniä ja harjoitustehtäviä – kaikki yhdestä paikasta.

Voit ostaa sähköisen Metsästäjän oppaan täältä. Muista ennen ostamista, että sisällön katselemiseen tarvitset Oma riista -tunnukset. Tunnusten saamiseksi tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Useat pankit myöntävät verkkopankkitunnukset huoltajien suostumuksella myös alle 15-vuotiaille. Tarkempia tietoja saat omasta pankistasi. Sähköinen opas säilyy kirjautumisen takana saatavillasi, ja voit palata opiskelemaan uudestaan 12 kuukauden ajan ostohetkestä.

Metsästäjätutkinto – vastuullisuus keskiössä

Metsästäjätutkinnon suorittaminen on säädetty pakolliseksi laissa riistanhoitomaksusta ja pyyntilupamaksusta. Sen toisessa pykälässä todetaan seuraavaa: ”Ennen riistanhoitomaksun suorittamista on osoitettava metsästyksen ja riistanhoidon sekä metsästystä koskevien säännösten ja määräysten tuntemus suorittamalla metsästäjätutkinto Suomen riistakeskuksen nimittämälle metsästäjätutkinnon vastaanottajalle.”

Metsästäjätutkinnon voi suorittaa kuka tahansa metsästyksestä kiinnostunut. Metsästäjätutkinnon suorittamista voi yrittää missä tahansa riistanhoitoyhdistyksen järjestämässä julkisessa metsästäjätutkintotilaisuudessa.

Metsästäjätutkintotilaisuudessa suoritetaan kirjallinen koe, joka koostuu tutkinnon aluksi suoritettavasta lajintuntemusosiosta ja kirjallisista monivalintatehtävistä. Kokeessa käytetään Suomen riistakeskuksen painattamia kysymyslomakkeita. Tutkinto arvostellaan asteikolla hyväksytty tai hylätty, riippuen siitä, kuinka monta virhettä suoritus sisältää. Tutkinto hyväksytään, jos virheitä on korkeintaan kahdeksan.

Metsästäjätutkinnon oppimateriaalina toimivat painettu Metsästäjän opas ja/tai sen sähköinen versio.

Kaikille metsästäjätutkinnon suorittamista harkitseville suositellaan Metsästäjän oppaan lukemisen jälkeen osallistumista myös vapaaehtoiseen metsästäjätutkintokoulutukseen. Koulutuksen tarkoitus on täydentää tutkintoon valmistautuvien Metsästäjän oppaasta saamia tietoja. Suomen riistakeskuksen laatima koulutusjakso koostuu kokonaisuudessaan seuraavista aihealueista:

  1. Metsästyslainsäädäntö
  2. Lajintuntemus
  3. Riistaekologia ja riistanhoito
  4. Eettinen ja kestävä metsästys
  5. Aseet ja patruunat metsästyksessä
  6. Metsästyksen turvallisuus
  7. Pyyntivälineet ja -menetelmät
  8. Saaliin käsittely

Metsästäjän opas, metsästäjätutkintokoulutusjakso ja metsästäjätutkinto muodostavat vastuullisuuden koulutusohjelman. Metsästäjätutkinto mittaa, onko kokelas sisäistänyt vastuullisen toiminnan lähtökohdat.

Metsästäjätutkintojen ja metsästäjätutkintokoulutusten ajankohdat ja paikat löydät tapahtumahausta: http://riista.fi/metsastys/tapahtumahaku/ (riista.fi)

Täältä voit ostaa Metsästäjätutkinnon oppimateriaalina toimivan Metsästäjän oppaan kirjana (kauppa.riista,fi)

Katso lisää videoita Oravannahan julkaisemalta Metsästäjän kanavalta (Youtube.com)

Kokeile metsästysvisailun avulla mitä tiedät metsästyksestä (myzef.com)